”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 


UKRAJINSKO-CRNOGORSKA EKONOMSKA SARADNJA

Prema podacima Ukrajinskog Državnog zavoda za statistiku u 2013. godini ukupan trgovinski promet roba i usluga je iznosio 15,8 miliona američkih dolara, što je 60,41% od pokazatelja za 2012. godinu, uključujući:

  • Izvoz roba i usluga – 8,1 milionaameričkihdolara (48,1%);
  • Uvoz roba i usluga – 7,6 milionaameričkihdolara (82,7%).
  • Pozitivan robni trgovinski saldo iznosi 4,7 miliona američkih dolara.
U strukturi trgovinskog prometa, osnovne pozicije u ukrajinskom izvozu su: prerađevine nafte, ulje, šećer, rezervni djelovi za automobile i mehanizaciju, odjeća, suncokret, papir i papirni proizvodi, elektronski uređaji. Osnovne pozicije crnogorskog uvoza su: rezervni djelovi za avione i automobile, municija, alkoholna pića, papirni proizvodi.
Glavni faktori koji negativno utiču na razvoj trgovine između Ukrajine i Crne Gore su: loša ocjena potencijalnih mogućnosti crnogorskog tržista od strane ukrajinskog biznisa; ukrajinska preduzeća ne učestvuju na sajmovima u Crnoj Gori; nema Međuvladinog komiteta/komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju. Među pozitivnim faktorima u ovom kontekstu su: dobro razvijeni pravni okvir za bilateralne trgovinsko-ekonomske odnose; bezvizni režim; prijateljski karakter bilateralnih odnosa Crne Gore sa susjednim zemljama; razvijena transportna mreža i infrastruktura i logistika; postojanje ekonomskih zona sa povlasticama pri oporezivanju.
Ukupan obim crnogorskih investicija u ekonomiju Ukrajine 01.10.2013. godine je iznosio 2,57 miliona američkih dolara, koje su bile uložene u preradu prehrambenih proizvoda i poljoprivredu, preradu proizvoda od gume i plastike. Za 5 godina privreda Crne Gore je dobila 9,4 miliona eura investicija iz Ukrajine, uglavnom u oblasti turizma, nekretnine i proizvodnje.
2013. godine počela je realizacija nekih projekata. Preduzeće „Svitlo-servis“ i NVP „Gegelj“ obezbjedili su isporuku i ugradnju savremene opreme za osvjetljenje glavnog centralnog hrama u Podgorici. Firma „Montelor“ 2014. Godine počinje sa proizvodnjom konditorskih proizvoda na Cetinju. Preduzeće „Omega-ekologija“ razmatra mogućnost ugradnje sistema za prečišćavanje vode u jednom od hotela na crnogorskom primorju. Preduzeće „Bilocerkivska mlekara“ osnovalo je zajedničko preduzeće za prizvodnju mlječnih proizvoda po ukrajinskoj tehnologiji.

U septembru 2013. godine u Podgorici je održan četvrti ukrajinsko-crnogorski biznis forum na kojem su učestvovali 10 predstavnika ukrajinskih kompanija i preduzeća, kao što su: „Omega-ekologija“ (energetika i vodovod), „Promimpeks“ (građevinski materijali), Ukrajinski nacionalni komitet Međunarodne trgovinske komore, firma „Šokolino“ (konditorski proizvodi), Kijevsko vazduhoplovno društvo. U toku manifestacije između Ukrajinskog nacionalnog komiteta Međunarodne trgovinske komore i Privredne komore Crne Gore bio je potpisan Sporazum o saradnji i unapređenju međunarodne trgovine.
 

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori