”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 


KULTURNO - HUMANITARNA SARADNJA

Glavni pravci i oblici humanitarne saradnje su: organizacija događaja posvećenih značajnim datumima ukrajinske istorije; promocija dostignuća ukrajinske kulture; saradnja sa ukrajinskom zajednicom.
Glavni događaj u ukrajinsko-crnogorskoj humanitarnoj saradnji je bio kulturni projekat podizanja spomenika Tarasu Ševčenku u Podgorici i Petru II Petroviću Njegošu u Kijevu.
Diplomatsko predstavništvo Ukrajine u Crnoj Gori sprovelo je intenzivnu kampanju informisanja crnogorske javnosti o ukrajinskoj kulturi, a posebno o godišnjicama istaknutih Ukrajinaca.
Na kulturno-humanitarnom nivou bilo je organizovano više događaja posvećenih godišnjici Nezavistosti Ukrajine, kao što su: Dani ukrajinskog folklora, izložbe ukrajinskih slikara u crnogorskim gradovima Žabljak, Šavnik, Bar, Podgorica, pleneri slikara u Stolivu, Dani ukrajinskog nijemog filma, Festival balona „Mongolferija. Otvoreno nebo“ u Crnoj Gori i sl.
U okviru promovisanja ukrajinske umjetnosti organizovane su prezentacije ukrajinskih filmova u gradovima Crne Gore. U avgustu 2013. godine u sklopu festivala „Barski ljetopis“, zajedno sa Kulturnim centrom Bara bio je održan Dan ukrajinskog nijemog filma. U novembru 2013. godine uz podršku Ukrajinske državne agencije za kinematografiju i Nacionalnog centra „O. Dovženko“ u Podgorici su održani Dani ukrajinskog filma. U toku manifestacije bili su prikazani filmovi najnovije ukrajinske produkcije.
Na osnovu prijethodnih dogovora između Državne arhivske službe Ukrajine i Državnog arhiva Crne Gore  na Cetinju, u Bijelom Polju, Pljevlju, Kolašinu i Nikšiću održane su izložbe arhivskih dokumenata o preseljavanju Crnogoraca na teritoriju savremene Ukrajine.
U bibliotekama ukrajinskog jezika i književnosti, koje rade u sklopu Filozofskog fakulteta Univerziteta Crna Gora, u Narodnoj biblioteci u Bijelom Polju i Plužinu povećan je broj knjiga.

U 2013. godini održano je više od 20 izložbi ukrajinskih slikara u 15 gradova Crne Gore, uključujući Podgoricu, Nikšić, Budvu, Bar, Tivat, Pljevlju i dr.
 

 

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori