”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 


ZVONA BLAGODETI
Otvoren i osvještan zvonik u Kijevu
U Kijevu su se 13. novembra  čula svečana zvona – održana je sveta liturgija povodom osvještavanja Zvonika Svetog Vasilija Ostroškog. Zvonik se nalazi ispred Kijevskog fakulteta politehnike Nacionalnog tehničkog univerziteta Ukrajine, uz crkvu Svetog Nikole Čudotvorca.
Ideja otvaranja zvonika realizovana je zahvaljujući donacijama Počasnog konzula Crne Gore u Ukrajini, gospodina Stanislava Dovgoga, Počasnog konzula Ukrajine u Crnoj Gori, gospodina Predraga Milovića i čuvenog ukrajinskog biznismena Igora Voronova. A osvještavanju su, pored njih, prisustvovale mnogobrojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Ukrajine.
Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori, gospodin Predrag Milović izrazio je želju da “nas ova zvona probude”. “Da nas ova zvona probude. Da znamo da imamo mogućnost izbora. A izbor je ona čestica Boga u svakom od nas. Da nju dotakne i probudi ljubav Svetog Vasilija Ostroškog kroz zvuke ovih zvona koje će te ponijeti sa sobom kao dar ovoga dana, da Vas svaki zvuk zvona gdje god bili i kad god ga čuli, povede kroz vrijeme i prostor do ovog mjesta, do ovog dana, do ovog Zvonika i ljubavi Svetog Vasilija Ostroškog, Slava mu i Milost!” – rekao je gospodin Milović.
Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini, gospodin Stanislav Dovgij je u svom izlaganju rekao da je ideja otvaranja Zvonika proizišla iz želje za daljim jačanjem tradicionalno dobrih odnosa dva naroda. Jedan od svještenika – otac Petro naglasio je važnost zvonika za svaku crkvu i da zvuci ovog zvonika pružaju osjećaj blagodeti.

Preuzmi govor počasnog konzula Ukrajine u Crnoj Gori

Kijev, 13. novembar 2014. godine

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori