”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 


U Nikšiću otvorena izložba “Ukrajina danas” i upriličen koktel povodom 23-godišnjice nezavisnosti Ukrajine

U prostorijama KUD Zahumlje u Nikšiću je 2. septembra 2014. godine otvorena izložba “Ukrajina danas” i upriličen je koktel povodom 23-godišnjice nezavisnosti Ukrajine.
Svečanosti su prisustvovali počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori, ambasadori i diplomate Azerbejdžana, Kine, Grčke, Poljske, SAD, Mađarske, UNICEF-a i drugih zemalja i međunarodnih organizacija, kao i predstavnici društva i NVO grada.
Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori, gospodin Predrag Milović rekao je u svom izlaganju da je Ukrajina zemlja mirnih, vrijednih i dobrih ljudi i već 23 godine najprostranija zemlja Kontinenta, potencijalna evropska žitnica, a sada zemlja boli i patnje. “Na kraju će, jer zàpravo i nema druģog izbora, shvatiti i najusijanijè ratne glave da nemamo drugu kuću, da je sav evropski prostor mali kao jedno zajedničko dvorište. Dvorište Kuće, napravljene od ideja i želja, kako sve i počinje, snom. Kao onim tvojim koji si prije 23 godine pretvorila u javu. Možda je ovaj tvoj požar bio potreban da zapali srca svakog evropljanina sa ove i one strane neke granice, sa ove i one strane nišana uperenog u to isto, jedno jedino, svoje, evropsko srce. I prije jednog vijeka, i prije tri četvrtine vijeka je jedna majka gledala kako nestaju njeni najbolji sinovi obučeni u različite uniforme, kako bez milosti ubijàju jedni druge rušeći vlastite domove i praveći duboke rane kakve samo brat bratu može napraviti. Naši malobrojni bàlkanski narodi to možda nàjbolje znaju jer te duboke bratske rane još nisu zacijeljene. Ne čupajte toj napaćenoj evropskoj majci ionako ranjeno srce. Dajte toj majci ono nàjbolje što imate iz prostranih dušà Rusije, Ukràjine, Njemačke, Fràncuske, Skandinavije.” – rekao je Milović. On je naglasio da je Crna Gora samo kilometrima daleko od Ukrajine, ali srcem i mislima uz nju i da joj želi srećan 23. rodjendan. Svoje izlaganje završio je riječima: “Živjela bratska Ukrajina! Živjela i nek je vječna naša Crna Gora!”. Privremeni otpravnik poslova Ukrajine u Crnoj Gori, V.V. Cibuljnik rekao je da Ukrajina obilježava svoju dvadeset treću godišnjicu u uslovima agresije protiv nje od strane Rusije i da su pred građanima Ukrajine složeni zadaci – ne samo korijenite reforme ove zemlje, već odbrana Ukrajine, njene cjelovitosti, slobode i budućnosti. “Niko ne bi trebalo da sumnja da ćemo istrajati i pobijediti. Samo u takvim uslovima možemo početi sa aktivnom realizacijom unutrašnjih reformi i glavnog spoljnopolitičkog prioriteta – integracije u EU” – istakao je on. On se takođe zahvalio gradonačelniku Nikšića gospodinu Grboviću, počasnom konzulu Ukrajine gospodinu Miloviću i Alfa centru za pomoć u organizaciji koktela i izložbe fotografija o Ukrajini.


Preuzmi govor počasnog konzula Ukrajine u Crnoj GoriNikšić, 2. septembar 2014. godine

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori