”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dodjela titule "Počasni Doktor nauka" Nacionalnog tehničkog univerziteta Ukrajine "Kijevski Politehnički Institut "Igor Sikorski" Počasnom konzulu Ukrajine u Crnoj Gori Predragu Miloviću

Dana 4. decembra 2017. godine na sjednici Akademskog vijeća KPI "Igor Sikorski" održana je Ceremonija dodjele diplome "Počasni Doktor nauka" Nacionalnog tehničkog univerziteta Ukrajine - Kijevski politehnički institut "Igor Sikorski", Počasnom konzulu Ukrajine u Crnoj Gori, Predragu Miloviću.

U Svečanoj Ceremoniji su učestvovali Zamjenik Predsjednika Nadzornog odbora KPI "Igor Sikorski", Predsjednik Male akademije nauka, dopisni član NAN Ukrajine, Stanislav Dovgij Direktor Instituta za književnost "Taras Ševčenko" NAN Ukrajine, akademik NAN Ukrajine Mikola Žulinskij Zamjenik Direktora Instituta za književnost "Taras Ševčenko" NAN Ukrajine, poznati ukrajinski književnik Sergej Galčenko Predsjednik Instituta za pravnu politiku, Ministar pravde Ukrajine od 2007. do 2010. godine Mikola Oniščuk Poznati narodni umjetnik Ukrajine Femij Mustafajev sa mnogobrojnim drugim predstavnicima ukrajinske nauke i kulture.

Svečanost je otvorio Rektor KPI "Igor Sikorski", akademik NAN Ukrajine Mihajlo Zgurovskij. On je nadahnuto govorio o životu, dostignućima, ličnom doprinosu Predraga Milovića jačanju međunarodnih odnosa između Ukrajine i Crne Gore, promociji pozitivnog imidža KPI "Igor Sikorski" u svijetu. Titulu "Počasni Doktor nauka" Nacionalnog tehničkog univerziteta Ukrajine - Kijevski politehnički institut "Igor Sikorski", Akademsko vijeće Univerziteta donijelo je 06.11.2017. godine.

Zahvaljujući aktivnostima Predraga Milovića u Crnoj Gori otvoren je Počasni konzulat Ukrajine, a gospodin Milović imenovan je za Počasnog konzula Ukrajine u Crnoj Gori. Od tada veliki dio svog vremena posvjećuje permanentnom unapređenju odnosa između Ukrajine i Crne Gore u svim oblastima. Predrag Milović u saradnji sa Počasnim konzulom Crne Gore u Ukrajini Stanislavom Dovgim aktivno podržava razvoj poslovnih, kulturnih i prijateljskih odnosa između Ukrajine i Crne Gore. Sa velikim zadovoljstvom finansirao je realizaciju više kulturnih projekata u Ukrajini od kojih izdvajamo:

- Otvaranje spomenika istaknutom crnogorskom pjesniku i državniku Petru II Petroviću Njegošu u Kijevu

- Otvaranje spomenika našem Tarasu Ševčenku u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici.

- Postavljanje Zvonika Svetog Vasilija Ostroškog i uređivanje Crkve Svetog Nikole, zaštitnika Univerziteta

- Iniciranje niza međunarodnih projekata u oblasti obrazovanja pod pokroviteljstvom Univerziteta

Sponzorisanje izložbe "Ukrajina danas" u svome rodnom gradu, Nikšiću, povodom Dana nezavisnosti Ukrajine, kojoj su prisustvovali diplomatski kor ambasada SAD, Kine, Azerbejdžana, Grčke, Poljske, Mađarske i UNICEF-a.

Nakon Svečane ceremonije uručivanja Diplome i pripadajućih obilježja, te oblačenja u svečanu odoru i čestitanja predstavnika Univerziteta, prisutnih Akademika i istaknutih zvanica, Predrag Milović se obratio prepunoj svečanoj sali riječima zahvalnosti:

"Već odavno ne znam kako započeti neko zvanično obraćanje ovdje, u Ukrajini, i istovremeno kontrolisati svoje emocije. Zato što to nisu rutinska obraćanja uoči ili nakon više ili manje nekog uspješno obavljenog susreta ili događaja, na kome moraš protokolarno biti po rasporedu u skladu sa svojim kalendarom obaveza. Ne i ovdje. Ne i kod vas. Ovdje je moje obraćanje radost. Ovdje je uvijek Dobro. Ili Jutro ili Dan ili Veče. U pravom smislu te riječi, tog ukrajinskog Dobra. Jednog od tri Simbola Ukrajine. Pa onda, Dobro.

Dobar dan moji ukrajinski prijatelji.

Čast mi je i zadovoljstvo biti danas ovdje s vama.

Tradicija dodjele titule Počasnog Doktora nauka poseban je događaj za svaki Univerzitet, a svaki Počasni Doktor osim časti i zvanja preuzima na sebe veliku obavezu čuvanja ugleda i dostojanstva Univerziteta koji mu je na ovaj način ukazao bezgranično povjerenje. Zato su i diplome Počasnih Doktora svečanije od ostalih diploma i mnogo ih je manje od diploma redovnih Doktora nauka.

"Nisam ni sanjao da ću jednog dana stajati na jednom ovakvom mjestu i osjećati se ovako. Znao sam da svojim radom mogu postići svako mjesto, svako zvanje i titulu, i na kraju takvog jednog truda i marljivosti, institucija u kojoj si sve to obavio ti m o r a dati to što si zaradio. Ali ne i ovo. Ovo je nešto drugo. Ovo je želja. I ne samo tvoja. Ovo ne moraš dobiti. Ovo ne možeš kupiti. Ovo samo možeš zaslužiti. Ovo ti je dato. Od srca. S ljubavlju. Za tvoju ljubav, privrženost i požrtvovanje koju donosiš jednoj Instituciji, jednom Gradu, jednom Narodu. Ovo je druga vrsta nagrade. Ovo je titula druge boje. Ovo je ne biti biran, ovo je biti Izabran.

Možda ću jednog dana promijeniti biznis kojim se sada bavim. I to mogu. Moja su interesovanja mnogostruka, a energija ogromna. Ali šta neću moći nikad promijeniti. Ne mogu promijeniti ono što želim. A to je pripadnost i dobro koje želim ovom divnom i velikom ukrajinskom narodu. I ovaj Počasni Doktorat doživljavam kao još jedan zagrljaj ukrajinske nauke i kulture, još jedan zagrljaj mojih ukrajinskih prijatelja i cijelog ukrajinskog naroda. Živjeli moji ukrajinski prijatelji, živjela moja Ukrajino!

I hvala ti na ovim divnim darovima kojim me obasipaš!

I prije nego što mi suze napune grlo, da mi ne daju govoriti, želim reći da ću uraditi sve da sačuvam vaše povjerenje i opravdam čast koju ste mi ukazali!

Hvala vam u moje ime, i u ime moje i vaše, Crne Gore!"

Svečana sjednica Akademskog vijeća Univerziteta završena je prigodnim koncertom Femija Mustafajeva u čast Predraga Milovića, novog počasnog člana akademske zajednice Nacionalnog tehničkog univerziteta Ukrajine, na radost i uz oduševljenje svih prisutnih zvanica.


  

  

  

  

  

  

  


Kijev, 4. decembar 2017. godine

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori