”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Otvaranje Poltavskog predstavništva Počasnog konzulata Crne Gore u Ukrajini

25. maja na Poltavskom nacionalnom tehničkom univerzitetu Ministar obrazovanja i nauke Ukrajine Lilija Grinevič, Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović i Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini Stanislav Dovgij otvorili su Poltavsko predstavništvo Počasnog konzulata Crne Gore u Ukrajini, aktivnosti kojeg će razvijati bilateralnu saradnju sa Univerzitetom Crne Gore, a naučno i nastavno osoblje i studenti će biti u mogućnosti da se pridruže kulturi Crne Gore.

Otvaranju su prisustvovali predsjednik Poltavske regionalne državne uprave Valerij Golovko, rektor Poltavskog nacionalnog tehničkog univerziteta Vladimir Oniščenko, Heroj Ukrajine, dobitnik Shevchenkove nagrade, ukrajinski pjesnik Dmitro Pavličko, direktor Instituta za hidromehaniku NAN Ukrajine, akademik Victor Grinčenko, predsjednik Brandenburg University of Applied Sciences Burhilde Vineke-Tautaoui, naučno i nastavno osoblje i studenti.

Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini, predsjednik Male akademije nauka Ukrajine Stanislav Dovgij je naglasio da otvaranje predstavništva će doprineti unapređivanju saradnje sa Univerzitetom Crne Gore i realizaciji zajedničkih obrazovnih i istraživačkih projekata u Ukrajini i Crnoj Gori.

- Mnogo mi je drago danas upravo u Poltavi, na ovom prekrasnom univerzitetu otvarati Poltavsko predstavništvo Počasnog konzulata Crne Gore u Urajini. Još jedan djelić Crnogorske zemlje u Ukrajini. Naši jezici i narodi su veoma bliski. Vi znate, da 5. juna Crna Gora će postati punopravna članica NATO. Genije ukrajinskog naroda su vrlo bliski po svom duhu. Dmitro Pavličko doneo je kao poklon univerzitetskoj biblioteci riječnik istorije slovenskih jezika, koji sadrži ukrajinske riječi koje potiču iz slovačke istorije. Dakle, istorija nam pokazuje da mi imamo isto korijenje. Srdačno vas pozdravljam u Poltavskom predstavništvu Počasnog konzulata Crne Gore u Ukrajini. - rekao je Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini, predsjednik Male akademije nauka Ukrajine Stanislav Dovgij.

U svojoj pozdravnoj riječi Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović je istakao, da je ovo značajan početak plodne saradnje između dvije naše zemlje, a posebno sa Poltavskim nacionalnim tehničkim univerzitetom.

- Dragi prijatelji, izuzetna mi je čast u Vašem prisutstvu, gospođo Ministarko, gospodine gubernatore i gospodine rektor, da otvaram Poltavsko predstavništvo Počasnog konzulata Crne Gore u Ukrajini na Vašem univerzitetu. Ukrajina je moja druga Domovina. Spreman sam da dijelim nove zajedničke projekte, koje u budućnosti će otvoriti velike mogućnosti i horizonte. − rekao je Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović.

Ministar obrazovanja i nauke Ukrajine Lilija Grinevič obratila se prisutnima i čestitala na otvaranju Poltavskog predstavništva Počasnog konzulata Crne Gore u Ukrajini.

- Dragi Počasni konzuli, mi smo prisutni zaista velikom događaju, za mene je ovo zaista veliki događaj što otvaramo predstavništvo na univerzitetu. Najbolji mostovi, koji mi možemo da izgradimo u budućnosti između naše dvije zemlje − su mostovi preko omladine, preko djece i mladih koji stiču savremeno obrazovanje, koji žive u globalnom svijetu i žive u Evropi. Za Ukrajinu Evropa je dom, kao i za Crnu Goru. Sigurna sam da smo mnogo bliži nego što mislimo. Ukrajinski i Crnogorski narod još nisu u potpunosti obnovili svoje istorijske teme koje nas ujedinjuju, posebno mentalne, jer su i Crnogorci i Ukrajinci morali braniti svoju nezavisnost i boriti se za svoju zemlju. Ulazak Crne Gore u NATO za nas je veliki primjer pozicije, koju su oni odbranili u teška vremena. Želim posebno da se zahvalim Vama, Stanislav Oleksijovič, jer Vi stvarate ogranke za razumijevanje i uzajamnu obuku. Omladina, koja će graditi budućnost naše zemlje i stvarati za nas uslove za dobar odmor i penziju, treba drugačije da gleda na svijet, da nalazi nova tehnološka riješenja, da bude inovativna. Ja se nadam da mi ćemo imati više programa dvostrukih diploma sa Crnogorskim inuverzitetima, da ćemo imati veću razmijenu studenata i profesora. Upravo ovome su posvećene nove teritorije razmijene i empatije između naše dvije zemlje i dva naroda. Čestitam na ovom izuzetnom događaju. − rekla je Ministarka obrazovanja i nauke Ukrajine Lilija Grinevič.

Za veliki doprinos u razvoj ukrajinsko-crnogorskog partnerstva Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini Stanislav Dovgij nagradio je medaljom „10 godina nezavisnosti Crne Gore“ predsjednika Poltavske regionalne državne uprave Valerija Golovko, Rektora Poltavskog nacionalnog tehničkog univerziteta Volodimira Oniščenko i predsjednika Studentskog parlamenta Poltavskog nacionalnog tehničkog univerziteta Marinu Kornijenko. Počasni konzul je naglasio da predstavništvo mora da postane mjesto za kulturnu razmjenu između Ukrajine i Crne Gore.

Aktivnosti predstavništva usmjereni su na popularizaciju proučavanja obrazovnih i kulturnih tradicija, stranih jezika i istorijske baštine Crne Gore, kao i na razvoj bilateralne saradnje između ukrajinskih i crnogorskih univerzitzeta.


Preuzmi govor počasnog konzula Ukrajine u Crnoj Gori


  

  

  

  

  Poltava, 25. maj 2017. godine

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori