”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Otvaranje spomenika Juriju Kondratjuku

Dana 25. maja održana je svečana ceremonija otvaranja spomenika Juriju Kondratjuku povodom 120 godina od njegovog rođenja. Ceremoniji su prisutstvovali brojni naučni i pedagoški saradnici univerziteta, studenti, gosti i partneri iz Njemačke, Crne Gore i Bugarske. Jurij Kondratjuk ušao je u istoriju nauke i tehnike kao autor brojnih originalnih ideja, koje su njegovi sledbenici realizovali u raketnoj i kosmičkoj industriji. Jedno od njegovih najvećih dostignuća jeste projekat proračuna sletenja čovjeka na Mjesec, koji su iskoristili stručnjaci NASA u procesu lansiranja astronauta na Mjesec u programu "Apolo".

Spomenik su svečano otvorili rektor Poltavskog nacionalnog tehničkog univerziteta Volodimir Onišćenko, predsjednik Male akademije nauka Ukrajine, Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini, član nadzornog savjeta PoltNTU Stanislav Dovgij, Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović, Heroj Ukrajine, laureat Ševčenkove nagrade, društveni aktivista, ukrajinski pjesnik Dmitro Pavličko i akademik NAN Ukrajine, direktor Instituta za hidromehaniku NAN Ukrajine, član predsjedništva Male akademije nauka Ukrajine Viktor Grinčenko.

- Jurij Kondratjuk je živio među ljudima i uživao među zvijezdama ceo svoj život. Ovaj poltavski dječak i sin Ukrajine — veliki svjetski naučnik. Svjetski, jer sve ono što je on stvarao naslijedili su svi, a naročito su one države, koje su bile tada na najvišen nivou tehnološkog razvoja. Takvi ljudi kao Jurij rađaju se da bi proširili granice vrijemena i prostora pomoću nauke, umjetnosti i filozofije. - Naglasio je Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović.

Svi prisutni, studenti, naučni i pedagoški saradnici i počasni gosti odali su počast velikom teoretičaru kosmonautike polaganjem cvijeća na njegov spomenik. Prošlo je 120 godina od rođenja Jurija Kondratjuka i za ovo vrijeme on je postao uzor za brojne slijedbenike. Njegova dostignuća i izumi ovekovečili su ukrajinsku nauku u svijetu.

Poltavski nacionalni tehnički univerzitet je ponosan što nosi ime ovog slavnog naučnika, koje podstica osoblje univerziteta da čuvaju tradiciju beskrajnih naučnih istraživanja, da nikad ne odjustaju i stalno napreduju.

Preuzmite govor počasnog konzula Ukrajine u Crnoj Gori


  

  

  

  

  
Poltava, 25. maj 2017. godine

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori