”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori, gospodin Predrag Milović, kao član delegacije Ukrajine u posjeti Republici Turskoj

Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović je kao član delegacije Ukrajine prisustvovao zvaničnim događajima tokom posjete Premijera Ukrajine Volodimira Grojsmana Republici Turskoj 14. i 15. marta 2017. godine.

Prvog dana posjete Premijer se sastao sa Predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, Premijerom Binali Jildirimom i Predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Ismailom Kahramanom.

Drugog dana Delegacija je posjetila Istanbul, gdje se Premijer upoznao sa radom lokalnog tehnoparka, sastao se sa Vaseljenskim Patrijarhom Vartolomejem I, učestvovao na Ukrajinsko- turskom poslovnom forumu i imao sastanke sa ukrajinskom i krimskotatarskom zajednicom u Republici Turskoj.

Tokom posjete između Ukrajine i Turske potpisan je bilateralni Sporazum koji će omogućiti državljanima dvije zemlje putovanja bez pasoša uz nove lične karte. Implementacija Sporazuma će intenzivirati bilateralne odnose između dvije zemlje u društvenoj, ekonomskoj, kulturnoj, humanitarnoj sferi i drugim oblastima.

Memorandum, koji su potpisali Ministar prosvjete i nauke Ukrajine Lilija Grinevič i Predsjednik Odbora za visoko obrazovanje Republike Turske Ekta Sarać predviđa stvaranje zajedničkih bakalaureatskih, magistarskih i potsdiplomskih programa u strateški važnim oblastima nuklearne energetike, nuklearne bezbjednosti, tehnologija za aviaciju i kosmos, podršku u nastavi i učenju ukrajinskog i turskog jezika, realizaciji programa akademske razmjene i drugim.

Predsjednici obje Vlade su konstatovali da zemlje ne koriste u potpunosti potencijale bilateralne saradnje. Najperspektivnije oblasti saradnje po njihovom mišljenju su odbrana, poljoprivreda i aviacija. Ukrajina i Turska posjeduju neophodne napredne tehnologije koje bi udružene mogle proizvoditi konkurentne avione, kvalitetne i tražene na tržištu avioindustrije.

Ukrajina je zainteresovana i za širenje saradnje u oblasti informacionih tehnologija tako daì je Premijer predložio otvaranje u Ukrajini predstavništva najveće Turske telekompanije TRT sa ukrajinskom redakcijom u njenom sastavu, koja bi pripremala emisije na ukrajinskom i krimskotatarskom jeziku.

Ukrajina je takođe podržala Tursku u stvaranju podzemnog skladišta plina kod jezera Tuz i pokazala spremnost da podijeli sa Turskom iskustvo u izgradnji i eksploataciji takvih infrastrukturnih objekata.

Jedan od strateških pravaca bilateralne saradnje svakako je i turizam. Ukrajina se nada da će se povećati razmjena turista između Turske i Ukrajine, i u tom kontekstu Premijeri su izrazili potrebu za povećanjem broja avioletova na dosadašnjim linijama ali i otvaranja novih linija ukljućujući i regionalne aerodrome.

Ukrajinski Premijer se zahvalio Turskoj na podršci aktuelnim reformama, posebno u sferi ekonomije, koje se trenutno dešavaju u Ukrajini.

Potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini između Ukrajine i Turske doprinijeće aktiviziranju trgovinske razmjene. Izuzetno je važno potpisivanje revidiranog Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i Sporazuma o uzajamnoj zaštiti ulaganja.

Po pitanju ruske agresije u Ukrajini, Premijer se zahvalio Turskoj na doslijednoj podršci teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Ukrajine. Premijer je istakao da vraćanje ovlašćenja Ruskoj delegaciji u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope je neprihvatljivo i da sankcije protiv Ruske Federacije moraju ostati na snazi.

Prisustvujući otvaranju izložbe fotografija posvećenih godišnjici okupacije Krima Premijer je istakao da se za ovo vrijeme prelijepa ukrajinska turistička destinacija pretvorila u militarizovanu teritoriju gdje nema prava ne vjeroispovijest, demokratiju i slobodu, a kao posljedica okupacije desetine hiljada krimskih Tatara su bili primorani da napuste svoje kuće.

Na sastanku sa Vaseljenskim Patrijarhom Vartolomejem I Premijer je visoko ocijenio ulogu Vaseljenske Patrijaršije i lično Vartolomeja I u podršci jedinstva ukrajinskog pravoslavlja. Premijer se zahvalio Vaseljenskom Patrijarhu na mudrosti, blagoslovu i Njegovoj ljubavi prema Ukrajini a posebno pažnji i naporu u rješavanju trenutne situacije u Ukrajini i podršci ukrajinskom narodu u uslovima ruske agresije.

On je istakao značaj Vaseljenske Patrijaršije u održavanju Velikog pravoslavnog sabora na Kritu u junu 2016. godine, koji je postao izuzetan događaj za Svjetsko Pravoslavlje.

Ukrajinski Premijer je tokom posjete obišao i Crkvu Svetog Đorđa.

Premijer je u Istanbulu prisustvovao otvaranju ukrajinsko-turskog poslovnog foruma gdje se sastao sa predstavnicima vodećih poslovnih fondacija Turske Republike.

Na dnevnom redu za 2017. godinu Ukrajina i Turska imaju tri važna cilja: potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini, potpisivanje revidiranog Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti ulaganja i Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju fiskalne utaje u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu. Osim toga, Vlada ima za cilj da poveća obim prometa u trgovini između Ukrajine i Turske na 20 milijardi dolara u odnosu na 3 milijarde dolara u 2016. godini.

Prema rezultatima za 2016. godinu ekonomski rast je povećan za 4,7% BDP-a, što znači da ukrajinska ekonomija počinje proces oporavka. Vlada je formirala Nacionalni odbor za industrijski razvoj, čiji glavni zadatak jeste obnavljanje industrijske snage i modernizacije Ukrajine. Kancelarija za privlačenje i podršku investicija ima za cilj da prati i podržava procese ulaganja u Ukrajini.Već danas su stvoreni realni uslovi poslovanja koji mogu da obezbijede uspjeh onima koji investiraju u Ukrajinu istakao je Premijer tokom susreta sa privrednicima Turske.

Uskoro će u Ukrajini biti pokrenut proces velike privatizacije državnih preduzeća.

Osim zvaničnog programa, Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović i Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini Stanislav Dovgij održali su niz neformalnih sastanaka sa članovima Savjeta Tosijali električne prerađivačke industrije i trgovine Tosijali holding, Šerifom Tosijali, i članom saveta ASTAY kompanije koja se bavi građevinom i nekretninama, Hulusi Topakom. Najveći dio vremena tokom razgovora posvećen je mogućoj saradnji u oblastima metalurgije, energetike i građevinarstva, ali i pronalaženju drugih područja za saradnju između Turske, Ukrajine i Crne Gore s obzirom na novostvorene povoljne uslove za investiranje u tim zemljama.

Predgar Milović je izrazio posebno zadovoljstvo da je Tosijali holding prisutan u Nikšiću. On je istakao važnost stvaranja većeg broja radnih mjesta u Tosceliku u Nikšiću i čestitao Šerifu Tosijaliju zvanje počasnog građanina Crne Gore, kao izrazu zahvalnosti Vlade Crne Gore za značajan doprinos ekonomskom razvoju zemlje.

Stanislav Dovgij govorio je prisutnima o mogućnostima istraživanja, proizvodnje i plasmana u oblasti metalurške industrije u Ukrajini.

Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović predstavio je prisutnima dostignuća svoje Kompanije u oblasti planiranja, građevine i IT tehnologija, ističući posebno povoljne uslove za investiranje koje je stvorila Vlada Crne Gore.

Hulusi Toprak je govoreći o razvojnim planovima svoje Kompanije iskazao posebnu zainteresovanost za saradnju sa Crnom Gorom i Ukrajinom u oblasti građevinarstva.

Na kraju je posjeta ukrajinske delegacije na čelu sa Premijerom Grojsmanom ocijenjena kao vrlo uspješna a zadovoljstvo posjetom je bilo obostrano. Realizacija dogovorenog bi uveliko doprinijela daljem ubrzanom razvoju ukrajinske privrede i povećanju njene konkurentnosti na sve zahtjevnijem svjetskom tržištu.
Istanbul, 14. i 15. mart 2017. godine

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori