”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dan nezavisnosti Crne Gore

Dana 29. maja 2017. godine povodom 11. godišnjice nezavisnosti Crne Gore u Kulturnom centru Počasnog konzulata Crne Gore u Ukrajini oržan je svečani prijem, koji je organizovao Počasni konzulat Crne Gore u Ukrajini.

Svečanosti su prisutstvovali Izvanredni i Opunomoćeni Ambasador Crne Gore u Ukrajini Ljubomir Mišurović, Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović, Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini Stanislav Dovgij, Ministar prosvjete i nauke Ukrajine Lilija Grinević, ukrajinski pjesnik, prevodilac, književni kritičar, društveno-politički akltivista, Heroj Ukrajine Dmitro Pavličko, Rukovodilac grupe za međuparlamentarne veze sa Crnom Gorom Andrij Šipko, član grupe za međuparlamentarne veze sa Crnom Gorom Oleksandr Nečajev, Počasni konzul Moldove u Ukrajini Mihajlo Kunickij, Direktor Insituta književnosti T.G. Ševčenko, Akademik NAN Ukrajine Mikola Žulinskij, rektor NTUU "Kijevski politehnički institut Igora Sikorskog" Mihajlo Zgurovskij, rektor Kijevskog nacionalnog univerziteta za građevinarstvo i arhitekturu Petro Kulikov, Direktor Instituta za hidromehaniku NANU, akademik NAN Ukrajine Viktor Grinčenko, rektor Nacionalne škole sudija Mikola Onišćuk, glavni urednik časopisa stane književnosti "Vsesvit" Dmitro Drozdovskij, Predsjednik Nacionalne akademije pedagoških nauka Ukrajine Vasilj Kremenj, savjetnik načelnika Državne uprave Oleksij Zasenko, član Gradskog Savjeta Pavlo Teslenko, ukrajinski poslanici, diplomati, umjetnici, rukovodioci i profesori ukrajinskih univerziteta.

Proslava je počela državnom himnom Ukrajine i Crne Gore u izvođenju Narodnog umjetnika Ukrajine Femija Mustafajeva uz muzičku pratnju bandurista.

Ministar prosvjete i nauke Ukrajine Lilija Grinevič čestitala je Dan nezavisnosti Crne Gore i ulazak Crne Gore u NATO Izvanrednom i Opunomoćemon Ambasadoru Crne Gore u Ukrajini Ljubomiru Mišuroviću, Počasnom konzulu Crne Gore u Ukrajini Stanislavu Dovgom i Počasnom konzulu Ukrajine u Crnoj Gori Predragu Miloviću. Gospođa Ministarka je izrazila nadu za dalji razvoj saradnje između Ukrajine i Crne Gore, posebno u oblasti obrazovanja i nauke.

Izvanredni i Opunomoćeni Ambasador Crne Gore u Ukrajini Ljubomir Mišurović govorio je o integracionim prioritetima Crne Gore, uspostavljanju istorijske pravde i uspjesima u saradnji naše dvije zemlje.

"Poštovani počasni konzule Dovgij,

Dragi i uvaženi prijatelji,

Evo nas, nakon godinu dana, opet na okupu, da obilježimo ovaj značajan datum, koji će u istoriji Crne Gore, biti upisan zlatnim slovima. Dan kada je prije 11 godina, Crna Gora odlukom svojih građana, obnovila državnu nezavisnost. Istovremeno, tada je definisan dalji pravac razvoja Crne Gore – njen strateški spoljnopolitički prioritet, evropska i evroatlanska integracije. Još mnogo prije obnove nezavisnosti, imali smo jasnu viziju da želimo da budemo dio evropske porodice, gdje i logično pripadamo. Stoga smo integracije u NATO i EU izabrali kao okosnicu naše spoljne politike, uvjereni da za jednu malu evropsku državu to jedini logičan izbor i put koji vodi ka dugoročnoj stabilnosti, bezbjednosti i prosperitetu.

Od članstva u NATO nas dijeli još desetak dana. Od članstva u EU nekoliko godina. Nakon ulaska u NATO, članstvo u EU je neminovnost. Crna Gora je sada lokomotiva, koja cijeli region Balkana vuče naprijed. Ispunjenjem ova dva cilja, Crna Gora će se zasluženo vratiti na svjetsku političku scenu. Velika Francuska je, prije neki dan, uručivanjem ordena legije časti princu Nikoli II Petroviću Njegošu uputila izvinjenje Crnoj Gori za nepravdu koja joj je učinjena 1918.godine. Danas je potpuno jasno da svi ovi uspjesi označavaju novu, bolju medjunarodnu poziciju naše zemlje.

Prethodna godina je, takođe, bila uspješna i u pogledu saradnje naše dvije zemlje. Konačnim dobijanjem adrese, otvaranjem ambasade i njenim ekipiranjem, stvoreni su uslovi da nastavimo sa daljim produbljivanjem ukupnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Ukrajine, na principima prijateljstva, partnerstva, a od obostrane koristi za naše građane i države. I u narednom periodu, Ambasada će nastaviti da radi na intenziviranju i podizanju nivoa političkog dijaloga, ekonomskih i drugih kontakata i saradnje, čemu će svakako, doprinijeti predstojeće posjete naših zvaničnika koje su u pripremi.

Ukrajinu i Crnu Goru povezuje vjekovna tradicija prijateljstva i solidarnosti, a Crna Gora će kao i do sada nastaviti da pruža svestranu podršku prijateljskoj Ukrajini

Poštovani prijatelji, konzule Dovgij, dozvolite mi da vam jos jednom zahvalim na organizaciji ovog skupa i vašem prisustvu na obilježavanju ovog važnog datuma za moju zemlju.

Najsrdačnije vam zahvaljujem!"

Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori u svom govoru zahvalio se Počasnom konzulu Crne Gore u Ukrajini Stanislavu Dovgom za njegov doprinos razvoju bilateralnih odnosa između Crne Gore i Ukrajine i popularizaciju crnogorske kulture i književnosti u Ukrajini, a posebno za inicijativu stvaranja specijalnog crnogorskog broja časopisa "Vsesvit", u kojem su predstavljena djela četrdeset crnogorskih autora prevedena na ukrajinski jezik.

Rukovodilac grupe za međuparlamentarne veze sa Crnom Gorom Andrij Šipko uručio je Izvanrednom i Opunomoćemon Ambasadoru Crne Gore u Ukrajini Ljubomiru Mišuroviću, Počasnom konzulu Crne Gore u Ukrajini Stanislavu Dovgom i Počasnom konzulu Ukrajine u Crnoj Gori Predragu Miloviću pozdravna pisma od Vlade Ukrajine i Grupe za međuparlamentarne veze sa Crnom Gorom.

Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini Stanislav Dovgij i Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović nagradili su Zahvalnicom Počasnih konzulata osoblje časopisa strane književnosti "Vsesvit" i medaljom "25 godina nezavisnosti Ukrajine i 10 godina nezavisnosti Crne Gore" glavnog urednika časopisa Dmitra Drozdovskog za veliki doprinos popularizaciji Crne Gore i crnogorske kulture u Ukrajini.

Takođe, za veliki doprinos razvoju ukrajinsko-crnogorske saradnje medaljom "25 godina nezavisnosti Ukrajine i 10 godina nezavisnosti Crne Gore" nagrađeni su: Vasilj Kremenj, Mikola Žulinskij, Viktor Grinčenko, Mikola Oniščuk, Femij Mustafajev, Petro Kulikov, Andrij Šipko i Ljubomir Mišurović.


Preuzmi govor počasnog konzula Ukrajine u Crnoj Gori


  

  

  

Kijev, 29. maj 2017. godine

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori