”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“ ”“


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dan nezavisnosti Crne Gore

Dana 17. maja 2019. godine, povodom Dana nezavisnosti Crne Gore, održan je svečani prijem u Kulturnom centru Počasnog konzulata Crne Gore u Ukrajini. Pored svečanosti, povodom državnog praznika prijateljske zemlje, široj javnosti je predstavljena knjiga „Konzularna služba Ukrajine: formiranje i razvoj“ koja je objavljena uz podršku Počasnog konzula Ukrajine u Crnoj Gori Predraga Milovića i Počasnog konzula Crne Gore u Ukrajini Stanislava Dovgog.

Pored već spomenutih Počasnih konzula, događaju su prisustvovali: ukrajinski pjesnik, prevodilac, književni kritičar, javno-politička ličnost, Heroj Ukrajine Dmitrij Pavličko, Počasni konzul Republike Moldavije u Ukrajini Mihajlo Kunickij, francuska profesorica, generalna sekretarka Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosto dr. Nicole Lemer DʼAgaggio, direktor Instituta za hidromehaniku NANU, akademik NAN Ukrajine Viktor Grinčenko, glavni urednik časopisa strane književnosti „Vsesvit“ "Dmitrij Drozdovskij, predsjednik Nacionalne akademije pedagoških nauka Ukrajine Vasil Kremen, diplomate i umjetnici.

Počasni konzul Ukrajine u Crnoj Gori Predrag Milović govorio je o uspjehu integracije njegove zemlje u međunarodne euroatlantske i evropske strukture, kao i o podršci koju balkanska republika pruža Ukrajini na putu ka Evropi.

Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini Stanislav Dovgij zahvalio je predstavnicima Crne Gore na plodnoj dugoročnoj saradnji i naglasio je da od svih balkanskih zemalja, Crna Gora daje najjaču podršku Ukrajini.

Ukrajinski pjesnik Dmitro Pavličko pozdravio je prisutne recitovanjem Crnogorske himne, koju je on preveo na ukrajinski. Takođe, ukrajinski pjesnik je povukao povijesne i kulturne analogije saradnje i međusobne pomoći između zemalja tokom viševjekovne borbe za nezavisnost. Indikativno je prijateljstvo kozaka Ćirila Tura sa crnogorskim ratnikom Milanom, koje je prikazano u djelu Pantelejmona Kulisha "Crni savet".

Francuska Profesorica, generalna sekretarka Evropske akademije nauka, umjetnosti i književnosti dr. Nicole Lemer DʼAgaggio zahvalila se Konzulatu što ju je pozvao na događaj i istakla temu duhovnosti koja se u govorima učesnika više puta naglašavala. Gospođa Lemer je naglasila da je duhovnost osnova kulture. Francuska umjetnica se složila sa riječima 5. Ministra obrazovanja i nauke Ukrajine Vasilja Kremenja da su male zemlje ponekad više nacionalno svjesne od velikih. Postoje mnoge velike zemlje u kojima nivo kulture ne zadovoljava njihove geopolitičke potencijale, a postoje i zemlje, u kojima je nekad bio visoki nivo kulture, ali su prestali mu posvećivati dovoljno pažnje i brzo su ga izgubili. Na primjeru takvih zemalja možemo razumijeti da ne smijemo zanemariti našu kulturu. Iako ona nema izravnu komercijalnu tvrdnju ― ona je neprocjenjivo bogatstvo.

Počasni konzul Crne Gore u Ukrajini Stanislav Dovgij zahvalio je gostima na učešću i na njihovom radu u razvoju ukrajinsko-crnogorske saradnje. Objavivši odluke Nacionalne akademije nauka Ukrajine i Male akademije nauka Ukrajine, odlikovao je medaljom „I Predsjednik Akademije nauka Ukrajine Vladimir Vernadskij“ Počasnog konzula Ukrajine u Crnoj Gori Predraga Milovića i Počasnog konzula Republike Moldavije u Ukrajini Mihajla Kunickog. U svom govoru, Stanislav Dovgij je rekao: „Drago mi je što zahvaljujući našem zajedničkom radu, Ukrajina ima pouzdanog saveznika na Balkanu. Šta god da kažu, ali Crna Gora za Ukrajinu nije jedna od nekoliko balkanskih zemalja, već je prva prijateljska zemlja na Balkanu. Svake godine jačamo naše prijateljstvo i postižemo sve veće ekonomske i političke rezultate.“


  

  

  

Kijev, 17. maj 2019. godine

Predrag Milović

Počasni konzul Ukrajine
u Crnoj Gori